Behandelingen - Voet en enkel


Fasciitis plantaris
Wat is Fasciitis plantaris?
De fascia plantaris is het peesblad aan de onderzijde van je voet. Dit peesblad loopt vanaf de hiel tot aan de tenen. Een ‘fasciitis plantaris’ is een ontsteking van dit peesblad, hetgeen doorgaans optreedt aan de aanhechting op de hiel. In de volksmond wordt dit ook wel een ‘hielspoor’ genoemd. Echter is een ‘hielspoor’ een beenderige aanwas op je hielbot hetgeen je op een röntgenfoto kan terug vinden. Niet alle patiënten met een ‘fasciitis plantaris’ hebben een hielspoor en bij het terugvinden van een hielspoor op RX hoef je ook niet perse de ‘fasciitis plantaris’ klachten te vertonen.
Belangrijk om weten is dat dit een goedaardige aandoening is die vaak spontaan over gaat, doch bij sommige patiënten heel lang kan aanslepen.
Wat zijn de oorzaken?
- Alignement: platvoeten/holvoeten
- Te korte kuitspieren
- Overbelasting
- Overgewicht
- Voetblessures
- Slecht schoeisel
Wat zijn de symptomen van Fasciitis plantaris?
- Pijnklachten aan de hiel in combinatie met stijfheid, vooral ’s ochtends of na lang zitten
- Afname pijn na enkele stappen zetten
- Pijn na lang wandelen
Hoe verloopt de behandeling?
Conservatieve therapie:
Stretchen van de kuitspieren en het peesblad vormt de eerste hoeksteen van de behandeling. Dit kan uitgevoerd worden door bijvoorbeeld op een trapje te gaan staan en de hiel te laten afhangen. Een kinesist kan je helpen bij het opstellen en aanleren van een specifiek stretchprogramma.
Bij acute ontstekingen kan een enkele dagen ontstekingsremmers helpen om de hevige pijn onder controle te krijgen.
Lokale therapie onder de vorm van ijsapplicatie en massage door bijvoorbeeld rollen van de voet over een tennisbal kan eveneens verlichting geven.
Wat betreft bracing/bandages kunnen steunzolen een hulp bieden naar ondersteuning van het peesblad toe. Daarnaast kan een nachtspalk of ‘Strassburg sok’ helpen om het peesblad ook ’s nachts op lengte te houden. Dit wordt echter niet altijd goed verdragen.
Indien bovengenoemde behandelingen onvoldoende soelaas brengen, kan bijkomend infiltratie met een cortisone-preparaat toegediend worden. Dit kan de ontsteking vaak tot rust brengen, waardoor makkelijker gestretcht kan worden om een langdurig resultaat te bekomen. De eerste dagen na de infiltratie kan er wel meer irritatie optreden.
Heelkundige behandelingen
Wanneer de klachten zeer lang aanslepen ondanks een goed ingestelde conservatieve therapie, kan gekeken worden naar heelkundige opties. Operaties zijn echter wel steeds verbonden aan risico’s en complicaties en niet alle patiënten zijn pijnvrij te krijgen met heelkunde.
Enerzijds kan hier gewerkt worden op het niveau van de kuitmusculatuur, waarbij deze door middel van een operatie verlengd wordt. Na dergelijke operatie mag je meteen stappen en wordt ook snel gestart met kine om de gewonnen lengte te behouden.
Een andere heelkundige behandeling is het losmaken van het peesblad aan de aanhechting van de hiel, dus waar de ontsteking voornamelijk zit. Om de wonde te beschermen, wordt na deze operatie kortstondig een gips aangelegd.