Kijkoperatie van de knie (arthroscopie)

Wanneer wordt deze ingreep uitgevoerd?

Een kijkoperatie van de knie kan om zeer  verschillende redenen uitgevoerd worden. Vaak is dit om een meniscusscheur, of kraakbeenletsel van de knie te behandelen.

Wat gebeurt er tijdens deze ingreep?

Bij deze ingreep zal met een camera via een 2-tal kleine incisies in de knie gekeken worden. Via deze incisies kunnen ook kleine instrumenten in de knie gebracht worden om de kraakbeen of meniscusletsel te behandelen.

Hoe verloopt het herstel na deze ingreep

De ingreep gebeurt via het dagziekenhuis, zodat u dezelfde dag nog naar huis kan. De precieze revalidatie hangt af van het letsel dat behandeld werd tijdens de arthroscopie. In de meeste gevallen mag u onmiddellijk op de knie steunen en heeft u slechts enkele dagen krukken nodig.


Totale knieprothese (robot geassisteerd)

Wanneer wordt deze ingreep uitgevoerd?

Het plaatsen van een totale knieprothese gebeurt wanneer het kniegewricht belangrijke slijtage (artrose) vertoont.

Vooraleer wordt beslist om een operatie uit te voeren, zal getracht worden de pijnklachten onder controle te krijgen met niet operatieve maatregelen. Deze kunnen onder andere bestaan uit: oefeningen, gewichtsverlies, injecties (met corticoiden of hyaluronzuur)

Wat gebeurt er tijdens deze ingreep?

Bij het plaatsen van een totale knieprothese wordt eerst het resterende kraakbeen verwijderd. De knie wordt niet in zijn totaliteit vervangen. De ligamenten en de spieren worden behouden.

De prothese is zo ontworpen dat ze zo goed mogelijk de normale knie nabootst. De prothese bestaat uit een gedeelte dat het dijbeen bedekt en een deel dat het scheenbeen bedekt.

In de meeste gevallen wordt er ook gezorgd voor een nieuwe bedekking van de knieschijf.

De materialen die gebruikt worden zijn polyethyleen en legeringen van metaal. Dergelijke componenten worden goed verdragen in het menselijk lichaam, geven geen reacties, en laten een pijnloze beweging toe voor een lange duur.

Robot geassisteerde plaatsing van de totale knieprothese: wat houdt dit in?

Tijdens de operatie werken de chirurg en de robot samen. Het is de chirurg die uiteindelijk de handelingen uitvoert en de definitieve beslissing neemt tijdens de ingreep. De robot moet beschouwd worden als een hyperprecieze assistent van de chirurg.

De robot detecteert nauwkeurig hoe de knie beweegt en zijn stabiliteit behoudt. De vooraf bepaalde positie van de prothese wordt hierdoor optimaal bijgestuurd. Met de technologie van navigatie wordt een gepersonaliseerd plan opgemaakt: op basis van de individuele anatomie en de ligamentaire spanning kan een unieke plaatsing van de prothese bepaald worden.

Via assistentie van de robotarm wordt de prothese met een bijzondere nauwkeurigheid geplaatst. Een knieprothese dient soepel te zijn, maar stabiel. Minder weefselschade, minder bloedverlies, minder pijn, snellere revalidatie en op termijn ook een korter ziekenhuisverblijf: dit zijn de voordelen voor de patiënt.

Hoe verloopt het herstel na deze ingreep

Na de ingreep verblijft u een 4-tal dagen in het hospitaal. Er mag onmiddellijk na de ingreep op het geopereerde been gesteund worden. Tijdens het verblijf in het ziekenhuis leert u stappen met krukken. Gemiddeld duurt het 4 tot 6 weken eer u zonder krukken kan stappen.


Unicondylaire knieprothese

Wanneer wordt deze ingreep uitgevoerd?

Een unicondylaire knieprothese wordt geplaatst wanneer er belangrijke artrose (slijtage) van het kniegewricht aanwezig is. Een bijkomende voorwaarde is dat slechts een deel van de knie aangetast is. Meestal bevindt de slijtage zich dan enkel thv de binnenkant (mediaal), in sommige gevallen kan de slijtage enkel aan de buitenkant (lateraal) aanwezig zijn. Belangrijk is ook dat alle kruisbanden nog intact zijn.

Vooraleer wordt beslist om een operatie uit te voeren, zal getracht worden de pijnklachten onder controle te krijgen met niet operatieve maatregelen. Deze kunnen onder andere bestaan uit: medicatie, oefeningen, gewichtsverlies, injecties (met corticoiden of hyaluronzuur).

Wat gebeurt er tijdens deze ingreep?

Na de ingreep verblijft u een 3-tal dagen in het hospitaal. Er mag onmiddellijk na de ingreep op het geopereerde been gesteund worden.  Aangezien slechts een gedeelte van de knie vervangen wordt, verloopt de revalidatie meestal iets sneller dan bij een totale knieprothese. Gemiddeld duurt het 4 weken eer u zonder krukken kan stappen.


Voorste kruisbandherstel

Wanneer wordt deze ingreep uitgevoerd?

Een kruisband is een gewrichtsband die centraal in de knie loopt. Dit ligament heeft een essentiële functie in de stabiliteit van de knie.

Een scheur van de voorste kruisband treedt meestal op bij een sportongeval.

Bij een gescheurde kruisband kan pijn en een gevoel van instabiliteit optreden. Het ‘door de knie zakken’ kan verdere beschadiging van het kniegewricht veroorzaken, bijvoorbeeld van de meniscus of het kraakbeen. Een gescheurde kruisband herstelt niet vanzelf.

Bij jonge en actieve patiënten is dus meestal een herstel van deze kruisband aangewezen. Bij oudere patiënten stelt een gescheurde kruisband vaak minder problemen en is een operatie vaak niet noodzakelijk.

Wat gebeurt er tijdens deze ingreep?

Een gescheurde kruisband kan niet terug aan elkaar gezet worden. De ingreep bestaat dan ook uit het volledig vervangen van de kruisband. Dit gebeurt door een pees van de patient te gebruiken (meestal 1 van de hamstrings) en deze in tunnels in het bot te fixeren (cfr afbeelding).

Hoe verloopt het herstel na deze ingreep

Na de ingreep verblijft u gedurende 1 nacht in het ziekenhuis. Na de ingreep kan u met krukken steunen op het geopereerde been.  In de eerste weken van de revalidatie zal vooral ingezet worden op herwinnen van de mobiliteit van de knie. Vanaf een 6-tal weken wordt langzaam opgebouwd. Lichte loopoefeningen kunnen gestart vanaf 3à 4 maand na de ingreep. Sporthervatting is mogelijk 6 à 9 maand na de ingreep.